Çocuk Okuma-Yazma Etkinlikleri Nedir ?
Nasıl Olmalıdır ?
Nasıl Olmalıdır ?
Ön Hazırlık
Çocukların harfler ve kelimeler ile konuşma arasındaki ilişkileri anlamaları için çalışmalar yapıyoruz.
Araç-Gereç
Çocuklarla geçirilen okuma yazma deneyimleri ve ilgi alanlarının doğru tespit edilmesi onların okuma yazmaya karşı isteklerinin artmasını sağlıyoruz.
Programlama
Çocukların yaş, gelişim düzeyi ve bireysel farlılıkları dikkate alınarak, çocuklar için bireysel programlar hazırlamaya önem veriyoruz.
Okuma Yazma Becerilerini Etkileyen
Temel Beceriler
Temel Beceriler
- Sözel dil becerisi
- Genel kültür bilgisi
- Alfabe bilgisi
- Fonolojik duyarlılık
- Yazı öncesi çalışmalardır
Çocuk okuma yazma etkinlikleri
Çocuk okuma ve yazma becerileri okul öncesi süreçle başlamaktadır. Okul öncesi dönemde okuma ve yazma etkinlikleri çocuğun dil ve bilişsel gelişimini doğrudan desteklemektedir.
Çocuk okuma yazma etkinlikleri, çocukları ilköğretime hazır duruma getirmeyi ve ilerideki akademik süreçlerinde daha başarılı olmalarını sağlamaktadır. Çocukların okuma yazma etkinlikleriyle beceriler kazandırılması, anne – baba ve aile ortamındaki yetişkinlerle olumlu etkileşimler kurmasını sağladığı açık bir şekilde gözlemlenmiştir. Bu yüzden sürecin doğru programlanması ve takip edilmesi gerekmektedir.
Çocukların okuma yazma becerilerinde: Sözel dil becerisi, alfabe bilgisi, fonolojik duyarlılık, sözcük bilgisi, aynı sesle başlayan sözcükleri tanıma, aynı sesle biten sözcükleri tanıma, yazılı sözcükler içerisinden söylenen sözcüğü gösterme gibi konular yer almaktadır.
Okul öncesinde öğretmenlerimizin hazırladıkları yazma çalışmaları ve gözlemlemeleri ile çocukların karalamalar yapması, çizim yapması onların yazma konusunda belirli bir kabiliyet kazanmasına yardımcı olacaktır.
Duyusal ve görsel algıyı geliştirici okuma veya çizim kitaplarıyla çalışan, okuduğu kitapları anlayıp ifade etmeye çalışan, okuma faaliyetlerine dahil olan çocuklar ön gelişim süreçlerini hızlı bir şekilde tamamlamaktadır. Çocukların okuma ve yazma öğreniminin ön becerilerini büyük ölçüde gerçekleştirdiklerini sizler tarafından da gözlemlenmektedir.
Yapılan araştırmalar okul öncesi dönemde geliştirilen okuma becerileri, ilerideki yıllarda okuma başarısını olumlu yönde etkilediğini ortaya çıkarmaktadır.
Okuma yazmaya hazırlık çalışmalarında çocukların yaşam boyu kullanabilecekleri dinleme, konuşma, etkili iletişim kurma, okuma yazma becerileri vb. kazanmaları ve bu becerileri yoluyla tüm gelişimleri yönünden kendilerini geliştirmeleri amaçlanmıştır.