Psikolojik Danışmanlık
Kurumumuza haftada 1(bir) gün psikolog desteği sağlayarak çocuklarınızın gelişim takipleri yapılmakta, davranış özelliklerini belirlemek amacı ile testler uygulanmakta, sonuçları değerlendirilmektedir. Aile danışmanlığı ve personelinizin hizmet içi eğitimleri de psikologlarımız tarafından gerçekleştirilmektedir. Psikoloğumuz öğrencilerin psikososyal, duygusal, bilişsel, dil ve bedensel gelişimlerini desteklemeyi hedeflemektedir.
Rehberlik Birimi
Yıl içinde her öğrenci velisi ile öğrencinin genel durumunu değerlendirmek için okul rehberlik birimi ve sınıf öğretmeninin katıldığı birebir veli görüşmesi yapılır. Bu programa bağlı olarak velimiz randevu alabilir ve görüşmeye gelebilir.
Veli talebinin haricindeokul psikoloğumuz gereken durumlarda öğrenci velisini okul davet edip görüşme talep eder.
Öğrenciler ile yıl içinde yapılan birebir çalışmalar ve grup çalışmalarından elde edilen doneler ve öğrenci gözlemleri verileri baz alınarak her iki eğitim dönemi sonunda bir gelişim gözlem raporu hazırlanır. Hazırlanan rapor dönem sonlarında velilerimiz ile paylaşılır.
- Okullarımızda önleyici ve gelişimsel temelli rehberlik hizmetleri vermek,
- Çocukları tanıma ve izleme çalışmaları yapmak,
- Çocuklarımızın sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerini izleyerek değerlendirmeler,
- Olumlu ve gerçekçi benlik gelişimin sağlanmasına destek olmak,
- Problem çözme becerisinin kazandırılmasına destek olmak,
- Sağlıklı iletişim becerisinin kazandırlmasına yardımcı olmak,
- Anne – babaların gereksinim duyduğu konularda rehberlik hizmeti sunmak,
- Uyum ve davranış sorunlarının önlenmesi ve çözümü konusunda çalışmalar yapmak,
- Yaşamın zorlukları ve krizleri ile başa çıkma becerilerinin kazandırılmasına katkıda bulunmak,
- Duyguların tanınması, duyguların ifade edilmesi becerilerinin kazandırılması çalışmalarına katkıda bulunmak,
- Çocuğun kendini tanıması sürecine katkıda bulunmak temel amaçlarımızdır.
Çocuğun okula yeni başladığı dönem için kullanılan ifadedir, “Alışma Dönemi” de denilebilir. Bu dönemde hem çocuk yeni bir ortama alışmaya çalışır hem de aile. Anaokulu Danışmanı, çocuk ve aile izlemi yapar, süreç hakkında aileye bilgi verir ve destek olur. Aynı zamanda idare ve öğretmene destek olmak da Anaokulu Danışmanı’nın görevidir.
Çocuğun içinde yaşadığı aile ortamı ve bulunduğu sosyal grup öğrenciyi tanımak için önemlidir. Bu nedenle, grup içi gözlemleri, öğretmeni ile konsültasyon çalışmaları, veli görüşmeleri ve çocuk ile bireysel görüşmeler yapılır. Gerekli durumlarda ise öğrencinin gelişimini belirlemek ve takip etmek amacıyla test ve envanterler uygulanır.
Anaokulu Danışmanı çocukları bireysel olarak gözlemlemek ve değerlendirmekten sorumludur. Bunu yaparken ulusal/uluslararası test ve ölçeklerden faydalanır. Bu test ve ölçekler çocuğun yaş grubu ve ihtiyacına göre farklılık gösterebilmektedir. Genel amaçları ise çocuğun gelişimsel olarak yaş grubunu karşılayıp karşılamadığını netleştirmektir. Eğer çocuğun herhangi bir alanda sıkıntı yaşadığı gözlenirse bu alanda detaylı tetkik yapılabilir veya başka mercilere yönlendirilebilir. Çocuğun gelişimini değerlendirmeye yönelik tüm bu envanterlerin sonuçları Anaokulu Danışmanı tarafından raporlanır.
Görüşmelerimiz gizlilik esasına dayanmaktadır. İlk görüşme, Aile Tanıma Formu’nun değerlendirilmesi ile başlar. Devam eden süreç içerisinde, çocuğun okula başladığı günden itibaren yapılan gözlemler (çocuğun okula uyumu, gelişim özellikleri, arkadaş ve öğretmen ilişkileri, ilgi alanları, güçlü ve zayıf yanları) hakkında veliye bilgi verilir. Velimizin çocuğu ile ilgili sorun yaşadığı alanlarda veli ile koordineli şekilde çalışmalar yapılır. Psikoloğumuz, veli görüşmelerini randevu sistemi ile gerçekleştirmektedir.
Okul sürecinin başlamasıyla öğrencilerin bilişsel ve psikososyal gelişim alanlarındaki gelişimleri gözlemlenir. Sınıf öğretmeniyle işbirliği içerisinde yapılan bu gözlemler raporlanıp ailelerle paylaşımda bunulur.
Sene içinde belirli dönemlerde, psikologlarımız tarafından ailelere yönelik çocuklarınızı gelişimsel olarak desteklemek amacıyla seminerler düzenlenir. Seminer konularımızdan birkaç örnek şöyledir: Gelişim Basamakları, Okul Fobisi, Davranış Sorunları ve Baş etme Yöntemleri vb.
Test ve Yöntemler
Yıl içinde her öğrenci velisi ile öğrencinin genel durumunu değerlendirmek için okul rehberlik birimi ve sınıf öğretmeninin katıldığı birebir veli görüşmesi yapılır. Bu programa bağlı olarak velimiz randevu alabilir ve görüşmeye gelebilir. Veli talebinin haricinde okul psikoloğumuz gereken durumlarda öğrenci velisini okul davet edip görüşme talep eder. Öğrenciler ile yıl içinde yapılan birebir çalışmalar ve grup çalışmalarından elde edilen doneler ve öğrenci gözlemleri verileri baz alınarak her iki eğitim dönemi sonunda bir gelişim gözlem raporu hazırlanır. İhtiyaç duyulduğu takdirde aşağıda ki testler uygulanarak oryantasyon sürecinin tamamlanması yönünde veli bilgilendirmesi yapılır.
4.5-6 yaş arasındaki çocuklar için geliştirilmiştir Okul öncesi çocukların zekalarını ölçmeyi amaçlamaktadır.
0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan test, çocukların gelişimindeki gecikmeleri saptamayı amaçlamaktadır.
Portage Erken Eğitim envanteri 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel olarak yaşına uygun becerilere sahip olup olmadığını tespit etmek için kullanılmaktadır. Çocuğun sosyal, dil, özbakım, bilişsel ve fiziksel gelişim açısından hangi aşamada olduğu tespit edilir ve çocuğun olduğu aşamadan itibaren, her bir beceriyle ilgili geliştirmeye yardımcı egzersizler, oyunlar anne-babaya öğretilerek çocuğun sağlıklı büyümesini sağlamak hedeflenir
5-6 yaş ile 6 – 0 yaş arasındaki çocuklara uygulanan test, ilköğretime başlayacak çocuğun sosyal, bilişsel, fiziksel ve duygusal olarak okula hazır olup olmadığını ölçmeyi amaçlamaktadır.
2.5-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanan test, resimlerle kelime (kavram) gelişimini saptamayı amaçlamaktadır.
2.5-6 yaş arasındaki çocukları gelişimsel olarak değerlendirmek için kullanılır.
5-12 yaş arasındaki çocukları duygusal ve gelişimsel olarak değerlendiren insan çizimi testidir.
5-10 yaş arasındaki çocuklara uygulanan test görsel motor algılamayı ölçmeyi amaçlamaktadır.
0-6 yaş aralığındaki çocukların gelişimsel olarak değerlendirilmesini amaçlayan test; çocuğun dil gelişimi, zihinsel becerileri, küçük-kas gelişimi, büyük-kas gelişimi, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri hakkında bilgi verir.
CAT projektif bir test olup, 3-10 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Çağrışımlar yoluyla çocuğun ruhsal durumu bilinç altı hakkında bilgi edinilir.
Aile ilişki dinamiklerini ve çocuğun aile içinde kendini nasıl gördüğünü ve ailesini nasıl algıladığını değerlendiren bir testtir.
6-9 yaş arasındaki çocuklara uygulanan test, çocuğun çizdiği resim üzerinden zeka gelişimini ruhsal durumunu ve bilinç altı sorun olup olmadığını ölçmeyi amaçlamaktadır.